^Vrati se na vrh stranice

 • 1 Dekorativni Radovi...
  Zahvaljujući savremenim tehnikama i bogatim izborom materijala granice vaših želja ne postoje. Vaše je samo da pustite mašti na volju, a ostalo je na nama. Radimo prema vašim sopstvenim željama ili projektu arhitekte.
 • 2 Krečenje Stana...
  Kada je u pitanju krečenje stana, kuće ili poslovnog prostora, ideje su bezbrojne jer je pred vama beskonačni prostor za poigravanjem sa mnošto različitih boja i kombinacija. Svaka prostorija u kući, stanu ili poslovnom objektu nosi posebnu energiju, što utice na raspoloženje vaših ukućana, zaposlenih ili kilijenta.
 • 3 Molerski Radovi...
  Molerski radovi su izuzetno važan segment celokupne prezentacije i izgleda prostora jer izbor boja i tehnika u mnogome definiše i upotpunjuje prostor. Moguće je naglasti određene delove sobe dok sa druge strane veštim tehnikama je moguće i pokriti i zamaskirati neke nedostatke prostorije.Tek kvalitetno urađenim molersko farbarskim radovima možete da kažete da ste završili građevinski deo izgradnje i opremanja prostora. Bilo da želite akrilne boje, poludisperzije ili disperzije, špatulate i posebne tehnike, postavljanje tapeta ili bilo kojih drugih obloga mi u SM Color Team-u možemo da vam izađemo u susret i pomognemo u realizaciji projekta.
 • 4 Fasade...
  Fаsаdni izolаcioni sistem je jedаn od nаjvаžnijih elemenаtа svаkog domа, jer štiti od kiše, vetrа, hlаdnoće, toplote i drugih uticаje okoline. Takođe izgled fasade dаje željeni estetski izgled objektu. Gubici kroz fаsаdne površine prosečne porodične kuće iznose i do 30% od ukupne toplotne energije, dok je taj procenat znatno veći u stambenim i poslovnim zgradama. Direktno, jednostruko ulaganje u postavljanje izolacije i fasade na vaš objekat veoma se brzo isplaćuje kroz uštedu na energentima već kroz nekoliko godina.
 • 5 Spušteni Plafoni...
  Jedna od osnovnih predosti koje dobijate korišćenjem gips karton ploča prilikom završnih građevisnskih radova i konačnog uređenja enterijera jeste veliki broj mogućnosti i opcija koje imate na raspolaganju u odabiru konačnog rešenja za vaš prostor. Po svojim karakteristikama gips ploče se lako obrađuju, male su mase po kvadratu i nisu statičko opterećenje za objekat a prilikom njihovog postavljanja brzo se pokriva velika površina što sve zajedno čini ove ploče idealnim za korišćenje u izradi plafonskih sistema i konstrukcija. Posebnu primenu spušteni plafoni imaju u podizanju estetike prostorije.

Osnove sistema boja

Osnove sistema boja

S obzirom na širok spektar boja koje ljudsko oko može razaznati i potrebe za sporazumevanjem, kroz vekove su nastajala rešenja, koja su primerena određenom vremenu, nudila različite mogućnosti primene. Nastajali su pokušaji raspoređivanja, imenovanja i označavanja boja, odnosno takozvani sistemi boja i zbirke boja. Početak se pripisuje Aristotelu, a kasnije su se tim izazovom bavili i Leonardo da Vinci, Sigfrid Forsius, Sir Isaac Newton i drugi ugledni naučnici.
 
Najčešća podela sistema je podela na sistematsko raspoređivanje boja i na nesistematske zbirke boja.

U slučaju sistematske podele, boja je u sistemu predstavljena precizno, intuitivno i međunarodno primenljivo. Između ostalog, zahtevi dobrog, sistematičnog sistema su: 

intuitivna podela i označavanje boja,

 • jednostavnost upotrebe,
 • precizna podela boja sa njenim vrednostima,
 • vrednosna podela (prema izvoru svetlosti),...

Spomenuti sistemi se mogu bazirati na različitim teorijama:

 • sistemi sa vizualno jednakim rastojanjima (Munsell, NCS, OSA, Chroma Cosmos,...);
 • sistemi, koji baziraju na pravilima mešanja i vlastitih baza i pigmenata (Ostwald, Pantone);
 • sistemi, koji baziraju na CIE zakonitostima (CIE sistem boja , DIN 6164, RAL Design,...).

Kod nesistematičnih sistema reč je o slobodnom nizu nijansi boja. Zbirka po pravilu nije izgrađena na izabranim, odnosno određenim pravilima raspoređivanja – koristi je kao govorno sredstvo između zainteresovanih stranaka i imaju za određene zahteve pojedinog područja veliku primenljivu vrednost.

U poznate zbirke uzoraka boja uključene su npr:

 • ton karte modernih, trendovskih boja (česte promene, osvežavanja);
 • ton karte (interne odnosno proizvođačke);
 • katalozi proizvođača pigmenata,...

Za sisteme boja, koji boje prikazuju realnim uzorcima, glavni je problem priprema tih uzoraka i njihova reproduktivnost (novi pigmenti, ekološki zahtevi), zato je broj boja, koje su skupljene u takozvanim atlasima, odnosno kartama boja, obzirom na veliki broj mogućnosti, vrlo mali, a ipak dovoljno velik za osiguravanje širokog izbora nijansi.

 

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin
SM Color Team  © 2014. Sva prava su zadržana.