^Vrati se na vrh stranice

 • 1 Dekorativni Radovi...
  Zahvaljujući savremenim tehnikama i bogatim izborom materijala granice vaših želja ne postoje. Vaše je samo da pustite mašti na volju, a ostalo je na nama. Radimo prema vašim sopstvenim željama ili projektu arhitekte.
 • 2 Krečenje Stana...
  Kada je u pitanju krečenje stana, kuće ili poslovnog prostora, ideje su bezbrojne jer je pred vama beskonačni prostor za poigravanjem sa mnošto različitih boja i kombinacija. Svaka prostorija u kući, stanu ili poslovnom objektu nosi posebnu energiju, što utice na raspoloženje vaših ukućana, zaposlenih ili kilijenta.
 • 3 Molerski Radovi...
  Molerski radovi su izuzetno važan segment celokupne prezentacije i izgleda prostora jer izbor boja i tehnika u mnogome definiše i upotpunjuje prostor. Moguće je naglasti određene delove sobe dok sa druge strane veštim tehnikama je moguće i pokriti i zamaskirati neke nedostatke prostorije.Tek kvalitetno urađenim molersko farbarskim radovima možete da kažete da ste završili građevinski deo izgradnje i opremanja prostora. Bilo da želite akrilne boje, poludisperzije ili disperzije, špatulate i posebne tehnike, postavljanje tapeta ili bilo kojih drugih obloga mi u SM Color Team-u možemo da vam izađemo u susret i pomognemo u realizaciji projekta.
 • 4 Fasade...
  Fаsаdni izolаcioni sistem je jedаn od nаjvаžnijih elemenаtа svаkog domа, jer štiti od kiše, vetrа, hlаdnoće, toplote i drugih uticаje okoline. Takođe izgled fasade dаje željeni estetski izgled objektu. Gubici kroz fаsаdne površine prosečne porodične kuće iznose i do 30% od ukupne toplotne energije, dok je taj procenat znatno veći u stambenim i poslovnim zgradama. Direktno, jednostruko ulaganje u postavljanje izolacije i fasade na vaš objekat veoma se brzo isplaćuje kroz uštedu na energentima već kroz nekoliko godina.
 • 5 Spušteni Plafoni...
  Jedna od osnovnih predosti koje dobijate korišćenjem gips karton ploča prilikom završnih građevisnskih radova i konačnog uređenja enterijera jeste veliki broj mogućnosti i opcija koje imate na raspolaganju u odabiru konačnog rešenja za vaš prostor. Po svojim karakteristikama gips ploče se lako obrađuju, male su mase po kvadratu i nisu statičko opterećenje za objekat a prilikom njihovog postavljanja brzo se pokriva velika površina što sve zajedno čini ove ploče idealnim za korišćenje u izradi plafonskih sistema i konstrukcija. Posebnu primenu spušteni plafoni imaju u podizanju estetike prostorije.

Kako bojama menjamo prostor?

Kako bojama menjamo prostor?Boje su veoma važne kod uređivanja obojenog, estetskog i prijatnog okruženja, jer život bez boja bi jednostavno bio prazan.

Boje prostorija odražavaju ljudsku individualnost, a ponekad su prilagođene i nameni prostorije. Njihov uticaj na raspoloženje i stvaranje prijatnog ambijenta, atmosfere, kao i  fizioloških uticaj na ljude, je značajno velik. Boje uz svoju estetsku imaju i biološku, psihološku (pre svega emotivnu), društvenu i kulturnu vrednost.
 
 

U prostoru možemo pomoću boje stvoriti bezbroj stvari. Možemo stvoriti odgovarajuću podlogu za odgovarajuće raspoloženje, optički povećati ili smanjiti prostor. Boje u prostoru odražavaju ljudsku individualnost. Zbog intenzivnog uticaja boja na ljude preporučljivo je, da pre bojenja zidova i drugih elemenata, saznamo kakav efekat imaju pojedine boje. Pravim izborom možemo sebi i drugima ulepšati boravak u prostorijama.

Kada govorimo o praktičnoj upotrebi boja u svakodnevnom životu, tada nije odlučujuća njihova estetska strana niti naša simpatija za pojedine nijanse, nego pre svega njihova funkcija.  

Pojedine kombinacije nijansi imaju uticaj na čovekovo lično raspoloženje. Funkcija boje se iskazuje u tri smera: 

 • u prostoru, koji nam ili povećavaju ili smanjuju; 
 • u vremenu, kada stvaraju utisak da vreme brže odnosno sporije prolazi ili kada na njih reagujemo različitom brzinom;
 • u energiji koju zrače, tako da su odlučujuće prilikom opremanja stanova, radionica, škola, bolnica, ali i na putu i javnim prostorijama.

Jake, nametljive boje prostor subjektivno optički sužavaju, a mirne i nenametljive boje ga šire.

Hladne boje su u poređenju sa toplim,  mirne i nenametljive, zato je nephodno tamo gde želimo optički povećati prostor, odnosno proširiti ga, upotrebiti hladne boje, a tamo gde ga želimo suziti, bolje je upotrebiti tople boje.

Svetlije boje u zatvorenim prostorijama udaljuju i proširuju prostor, dok ga tamne sužavaju. 

Tamne boje nam deluju teške, a svetlije lakše, zato nas tamne pritiskaju, a svetlije podižu.  

Teški pol se u krugu boja nalazi u ljubičastoj, a lagani u žutoj boji. Boju osećamo kao tešku, ako sadrži nešto crne ili crvene. Osećaj težine je u tolikoj meri povezan sa percepcijom, da radnici žute sanduke smatraju lakšim od tamnoplavih, iako su svi iste težine.

Boje u prostorijama imaju jak uticaj i na percepciju topline. 

Hladne boje  prostor hlade, a tople ih zagrevaju. Ustanovljeno je, da ljudi u zelenoplavoj prostoriji osećaju za 3 do 4 stepena manju temperaturu u poređenju sa narandžasto obojenom prostorijom, iako je temperatura u oba slučaja ista.

Dnevna sobaDnevna soba

U dnevnoj sobi provodimo najviše vremena, zato moramo biti pažljivi prilikom izbora dekoracije i boja. Tople boje su najprimerenije za dnevnu sobu, jer su elegantne i podstiču prijatan osećaj.

Kao kombinacija svetlosti i topline narandžasta boja je primerena za stvaranje prijatne atmosfere u dnevnom boravku. Narandžasta podstiče rad srca, ali ne utiče na krvni pritisak. Njena prisutnost ili uznemirava ili  smiruje. Implicira nagone, ekstraverziju, emotivnu toplinu, pa je zbog toga primerena za dnevni boravak.

Crvena je vruća i prodorna boja, zato na organizam deluje kao psihofizički stimulans. Prevelika količina crvene boje u prostoriji izaziva utisak glasnoće, koja može biti pomalo naporna, ali može delovati i moćno. Kao boja vitalnosti i aktivnosti podstiče intelektualnu aktivnost.

Fiziološki efekti plave boje su potpuno suprotni efektima crvene boje. Plava svetlost omogućava dobru koncentraciju, iako dužim izlaganjem takvoj svetlosti možemo brzo zapasti u sanjarenje, ali to sa druge strane nema nikakvih neprijatnih ili uznemiravajućih efekata.

Smeđa boja deluje na nas smirujuće, jaka je, majčinska i zaštitnička boja. Tamnije nijanse smeđe boje deluju toplo, a svetlije smirujuće.  

Zelena nam pomaže prilikom varenja obroka, nakon što se iz trpezarije premestimo u dnevni boravak.

Dečija sobaDečija soba

Prilikom izbora boja za dečiju sobu moramu uzeti u obzir starost deteta, jer na boje reaguju i bebe.

Prvi put sobu uređujemo za novorođenče, nakon približno tri godine sređujemo je za predškolsko dete, treći put  je sređujemo za đaka prvaka i konačno za tinejdžera.  


Boje primerene za dečiju sobu su: plave i ljubičaste nijanse, nijanse u boji kože, nežne ružičaste nijanse. Jake boje nisu primerene, jer su previše stimulativne, posebno na velikim površinama kao što su zidovi. Izbegavajte velike količine crvene ili jarko žute boje, radije upotrebljavajte pastelne nijanse. Odgovarajuće su zelene nijanse, izbegavajte previše tamne i sumorne boje, jer unose neprijatnu hladnoću u dečiju sobu.

Ne zaboravite da sunčane boje osvetljavaju prostorije, a bela boja ih povećava. Tamnije boje je pametno upotrebiti u manjim količinama.  

Moramo paziti, da se sa preteranom kombinacijom različitih boja i šara, ne dobije previše zasićen i  agresivan izgled prostorije. To možemo izbeći ukoliko upotrebimo elemente u živim bojama (npr. dekorativni predmeti), i boje koje daju smirujuću pozadinu (npr. plafon, zidovi, pod, zavese). Tapete sa šarenim dezenom najčešće nisu odgovarajuća pozadina za nameštaj u više boja, i suprotno – jednobojan nameštaj može imati živahniju pozadinu.
 
KupatiloKupatilo
 
To je mirna prostorija, koja služi za osvežavanje. Kupatilo možemo nazvati i »lično svetilište«. 
Najbolji izbor za kupatilo su plava i zelena, jer su čiste i otvorene. Plavu poistovećujemo sa vodom i zato je za kupatilo pravi izbor. Preporučljiva je i za manja kupatila, jer optički povećava prostorije.

Žuta boja u kupatilu označava svež  početak dana, daje osećaj buđenja u sunčan dan - svaki dan!

Lila boja opušta – idealna je za završetak dana, a uz to okrepljuje i osvežava. 

Tirkizna je varijanta plave, koja u prostor unosi živahnost i kao takva je odgovarajuća za manja kupatila.
 
Kuhninja i trpezarijaKuhinja i trpezarija
 
Svetle, stimulativne nijanse mogu da povećaju energetske tokove ukoliko puno kuvamo.
 
Svetlocrvena stimuliše metabolizam, ali moramo paziti na njene nijanse, jer u maloj kuhinji tamnocrvena može da deluje klaustrofobično. 

Narandžasta je isto tako odgovarajuća za kuhinju, jer nudi pozitivna i prijatna osećanja, ali pazite – narandžasta pobuđuje apetit, zato je bolji izbor za restorane nego za našu kuhinju. 

Žuta će našoj kuhinji dodati svežinu i inspiraciju, pa se možemo posvetiti samo hrani. 

Smeđa nam predstavlja komfornost i sreću, zato su svetlosmeđe nijanse jako primerene za kuhinju. 

Svetlozelena će našoj kuhinji dati svež i prirodno zdrav osećaj, koji će nas podstaknuti na zdravije prehranjivanje.

Spavaca sobaSpavaća soba

U spavaćoj sobi je važno stvoriti prijatnu, smirujuću atmosferu, u kojoj ćemo se odmoriti i prepustiti prijatnim osećanjima.

Atmosferu u spavaćoj sobi stvaraju boje. Bele zidove je bolje promeniti u nijanse svetlih, nežnih boja, jer ćemo njima dočarati toplinu prostorije. Često mislimo, da je važna samo boja zidova u našoj spavaćoj sobi, međutim potrebno je obratiti pažnju, čak i  na boju posteljine, nameštaja i drugih predmeta. Sve to mora biti međusobno usklađeno. 

Pravilo koje nam pomaže za ostvarivanje dobrog raspoloženja u našoj spavaćoj sobi je 60-30-10. Preovlađujuća boja je dopadljiva neutralna nijansa na zidovima i prozorskim okvirima, 30% neka bude intenzivnija nijansa posteljine, koja je usklađena s nijansom zidova. Ostalih 10% je još intenzivnija usklađena nijansa, možda okviri kreveta, slike i sl. Preporučujemo da sve zidove u spavaćoj sobi obojite istom nijansom. Nemojte zaboraviti, da je plava boja hladna, zelena smirujuća, narandžasta i žuta osvežavajuće. Puno ljudi se odlučuje za crvenu boju, koja spavaćoj sobi daje dozu erotičnosti. 
FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin
SM Color Team  © 2014. Sva prava su zadržana.