^Vrati se na vrh stranice

 • 1 Dekorativni Radovi...
  Zahvaljujući savremenim tehnikama i bogatim izborom materijala granice vaših želja ne postoje. Vaše je samo da pustite mašti na volju, a ostalo je na nama. Radimo prema vašim sopstvenim željama ili projektu arhitekte.
 • 2 Krečenje Stana...
  Kada je u pitanju krečenje stana, kuće ili poslovnog prostora, ideje su bezbrojne jer je pred vama beskonačni prostor za poigravanjem sa mnošto različitih boja i kombinacija. Svaka prostorija u kući, stanu ili poslovnom objektu nosi posebnu energiju, što utice na raspoloženje vaših ukućana, zaposlenih ili kilijenta.
 • 3 Molerski Radovi...
  Molerski radovi su izuzetno važan segment celokupne prezentacije i izgleda prostora jer izbor boja i tehnika u mnogome definiše i upotpunjuje prostor. Moguće je naglasti određene delove sobe dok sa druge strane veštim tehnikama je moguće i pokriti i zamaskirati neke nedostatke prostorije.Tek kvalitetno urađenim molersko farbarskim radovima možete da kažete da ste završili građevinski deo izgradnje i opremanja prostora. Bilo da želite akrilne boje, poludisperzije ili disperzije, špatulate i posebne tehnike, postavljanje tapeta ili bilo kojih drugih obloga mi u SM Color Team-u možemo da vam izađemo u susret i pomognemo u realizaciji projekta.
 • 4 Fasade...
  Fаsаdni izolаcioni sistem je jedаn od nаjvаžnijih elemenаtа svаkog domа, jer štiti od kiše, vetrа, hlаdnoće, toplote i drugih uticаje okoline. Takođe izgled fasade dаje željeni estetski izgled objektu. Gubici kroz fаsаdne površine prosečne porodične kuće iznose i do 30% od ukupne toplotne energije, dok je taj procenat znatno veći u stambenim i poslovnim zgradama. Direktno, jednostruko ulaganje u postavljanje izolacije i fasade na vaš objekat veoma se brzo isplaćuje kroz uštedu na energentima već kroz nekoliko godina.
 • 5 Spušteni Plafoni...
  Jedna od osnovnih predosti koje dobijate korišćenjem gips karton ploča prilikom završnih građevisnskih radova i konačnog uređenja enterijera jeste veliki broj mogućnosti i opcija koje imate na raspolaganju u odabiru konačnog rešenja za vaš prostor. Po svojim karakteristikama gips ploče se lako obrađuju, male su mase po kvadratu i nisu statičko opterećenje za objekat a prilikom njihovog postavljanja brzo se pokriva velika površina što sve zajedno čini ove ploče idealnim za korišćenje u izradi plafonskih sistema i konstrukcija. Posebnu primenu spušteni plafoni imaju u podizanju estetike prostorije.

Feng shui i boje

Feng shui i boje

Feng shui je 3500 godina stara Kineska doktrina o skladnom životu i radu. Nudi nam alate kojima možemo uticati na kvalitet stanovanja, a time i na kvalitet našeg življenja. 

Feng shui praksa ima svoje korene u kineskom pogledu na svemir, u kojem sve stvari na svetu pripadaju jednom od pet osnovnih elemenata (vatra, metal, zemlja, drvo, voda), a koji su napunjeni pozitivnom ili negativnom energijom. Ta energija se naziva chi, što u doslovnom prevodu znači feng shui vetar i voda.

 

Cilj feng shuija je stvaranje zdrave, skladne i plodne sredine za život i rad, povećanje harmonije, zdravlja i blagostanja i očuvanja porodice.. 

U praksi se feng shui nalazi negde između nauke i umetnosti, tako da majstori feng shuija rade po različitim metodama. U našem prilogu predstavićemo vam samo dve najosnovnije metode.  

Jedna od najrasprostranjenijih metoda je takozvana BHS metoda (black hat sect). Prema ovoj teoriji stan je podeljen na 9 jednakih pravougaonika (LO SHU mreža), koji su orijentisani u odnosu na ulazna vrata stana.

Pri tome, ulazna vrata mogu biti na području 8, 1 ili 6, dok je broj 5 centralna prostorija, takozvani cilj (thai chi). Ostale prostorije raspoređene su u ostalim pravougaonicima. Svi brojevi su raspoređeni tako, da je njihov zbir vodoravno, uspravno i dijagonalno jednak 15. Svako od tih područja ima svoju funkciju, svoj elemenat i svoje boje.
 
Na sličnom principu zasniva se i druga metoda nazvana škola koja u obzir uzima strane neba. Prema toj metodi  svako polje sa određenim brojem ima i svoju stranu neba. Polja su predstavljena krugom sa 9 jednakih isečaka.  

Mnogi kažu da je 80% feng shui-ja naš osećaj, odnosno intuicija, jer iako ne posedujemo znanje feng shuija, možemo izoštriti svoj osećaj za dobro raspoloženje već samim tim, što se prošetamo stanom ili jednostavno pratimo svoje raspoloženje u prostorijama. Mnogo možemo da učinimo i  ako prostorije očistimo, rešimo se nepotrebnih stvari, provetrimo i obezbedimo dovoljno svetlosti i ono što je navažnije – živopisnost stana

Naime, boje su jedan od najvažnijih pomagala, pomoću kojih stručnjaci za feng shui usmeravaju chi i blagotvorno menjaju energiju određenih delova stana. 

Najvažnije je, da  boje i premazi koje upotrebljavamo u svom stanu, budu vrhunskog kvalitete i da nisu štetni po zdravlje. Zato su JUB boje, čije su osnove na vodenoj bazi i na taj način unose svež chi, idealne za stvaranje dobrog feng shuija.

Dozvolite nam, da vam ukratko predstavimo još nekoliko osnovnih pravila prilikom izbora boja prema metodi feng shui. Kao što smo već rekli, moramo poštovati 5 osnovnih elemenata (vatra, metal, zemlja, drvo, voda) i njihov kružni ciklus (harmonični – međusobno očuvanje elemenata i disharmonični – uništavajući ciklus). Svaki element ima svoje boje, a u kombinaciji sa elementima i boje imaju svoj uticaj. 
 • Drvo = zelena, plava
 • Vatra = crvena
 • Zemlja = žuta
 • Metal = bela, bež, srebrna
 • Voda = tamno plava, crna

Uticaj pojedinih boja:

Zelena: smiruje, podstiče kreativnost, ubrzava rast i regeneraciju, predstavlja nadu.

Crvena: pobuđuje apetit, pospešuje metabolizam i uzrokuje agresivnost.
 
Žuta: okrepljuje komunikaciju, pobuđuje odnose s okolinom, dobro utiče na zatvorene ljude, jer ih podstiče na veću otvorenost.
 
Braon: simbolizije stalnost, smirenost.
 
Bela: simbolizuje čistoću.
 
Plava: smiruje i podstiče razmišljanje, »mudrovanje« o svetu i životu u njemu.
 
Crna: upotrebljavamo je oprezno i u malim količinama. Podstiče nas na razmišljanje.

Ukratko smo vam prezentovali vezu između boja i filozofije feng shui, koju možete upotrebiti prilikom izbora boja u pojedinim prostorijama vašeg doma. Prilikom izbora odgovarajuće boje ili nijanse, naši će vam stručnjaci u maloprodajnim objektima i u svim JUMIX centrima za mešanje boja rado dati savet i  pripremiti  vam željenu nijansu.

Želimo vam puno veselja, hrabrosti i avanturističke inspiracije prilikom stvaranja živopisnog ugođaja življenja.  
I...naravno, ako izabrana nijansa nije ˝ona prava˝, jednostavno još jedanput prebojite zidove!
FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin
SM Color Team  © 2014. Sva prava su zadržana.