^Vrati se na vrh stranice

 • 1 Dekorativni Radovi...
  Zahvaljujući savremenim tehnikama i bogatim izborom materijala granice vaših želja ne postoje. Vaše je samo da pustite mašti na volju, a ostalo je na nama. Radimo prema vašim sopstvenim željama ili projektu arhitekte.
 • 2 Krečenje Stana...
  Kada je u pitanju krečenje stana, kuće ili poslovnog prostora, ideje su bezbrojne jer je pred vama beskonačni prostor za poigravanjem sa mnošto različitih boja i kombinacija. Svaka prostorija u kući, stanu ili poslovnom objektu nosi posebnu energiju, što utice na raspoloženje vaših ukućana, zaposlenih ili kilijenta.
 • 3 Molerski Radovi...
  Molerski radovi su izuzetno važan segment celokupne prezentacije i izgleda prostora jer izbor boja i tehnika u mnogome definiše i upotpunjuje prostor. Moguće je naglasti određene delove sobe dok sa druge strane veštim tehnikama je moguće i pokriti i zamaskirati neke nedostatke prostorije.Tek kvalitetno urađenim molersko farbarskim radovima možete da kažete da ste završili građevinski deo izgradnje i opremanja prostora. Bilo da želite akrilne boje, poludisperzije ili disperzije, špatulate i posebne tehnike, postavljanje tapeta ili bilo kojih drugih obloga mi u SM Color Team-u možemo da vam izađemo u susret i pomognemo u realizaciji projekta.
 • 4 Fasade...
  Fаsаdni izolаcioni sistem je jedаn od nаjvаžnijih elemenаtа svаkog domа, jer štiti od kiše, vetrа, hlаdnoće, toplote i drugih uticаje okoline. Takođe izgled fasade dаje željeni estetski izgled objektu. Gubici kroz fаsаdne površine prosečne porodične kuće iznose i do 30% od ukupne toplotne energije, dok je taj procenat znatno veći u stambenim i poslovnim zgradama. Direktno, jednostruko ulaganje u postavljanje izolacije i fasade na vaš objekat veoma se brzo isplaćuje kroz uštedu na energentima već kroz nekoliko godina.
 • 5 Spušteni Plafoni...
  Jedna od osnovnih predosti koje dobijate korišćenjem gips karton ploča prilikom završnih građevisnskih radova i konačnog uređenja enterijera jeste veliki broj mogućnosti i opcija koje imate na raspolaganju u odabiru konačnog rešenja za vaš prostor. Po svojim karakteristikama gips ploče se lako obrađuju, male su mase po kvadratu i nisu statičko opterećenje za objekat a prilikom njihovog postavljanja brzo se pokriva velika površina što sve zajedno čini ove ploče idealnim za korišćenje u izradi plafonskih sistema i konstrukcija. Posebnu primenu spušteni plafoni imaju u podizanju estetike prostorije.

O bojama za krečenje

Nadahnuce u bojamaNadahnuće u bojama

Gde god da se osvrnemo, vidimo svet u bojama. Svako od nas oseća boje na svoj jedinstven način. Poznavanje psihologije ljudskog poimanja boja, međusobne skladnosti različitih nijansi, prepoznavanje modnih trendova, sve to je za SM Color Team kao izvođača radova veoma značajno.

U sadržaju "Nadahnuće u bojama" saznaćete više o važnosti pojedinih boja, njihovoj ulozi u prostoru kao i o uticaju na ljude i okolinu. Ujedno vam nudimo nekoliko praktičnih saveta za odabir pravih boja za vaš prostor.

Osnove bojaOsnove boja

Pri opremanju boje imaju važnu ulogu, one stvaraju prvi utisak o prostoru ili predmetu kada ga opazimo. S bojama lako popravljamo oblik i manjkavosti prostora i  postižemo osećaj svežine ili topline, olakšanja ili težine.

U svakom osvetljenom prostoru , okružuju nas predmeti i materijali različitih boja, koje bez svetlosti ne bismo videli. Iz tog razloga je efekat obojenosti prostora zavisan od različitih izvora svetlosti. Obično je teško promeniti arhitektonske detalje prostora, iako uz promišljenu upotrebu boja i svetlosti lako možemo da istaknemo inače tamna područja u stanu. Prilikom planiranja kombinacije boja za pojedini prostor ,moramo voditi računa o prirodnom i veštačkom osvetljenju samog prostora... 

Uopsteno o bojama

Uopšteno o bojama

Svako od nas oseća boje na svoj jedinstven način. Poznavanje psihologije ljudskog poimanja boja, međusobne skladnosti različitih nijansi, prepoznavanje modnih trendova, sve to je za JUB kao proizvođača boja veoma značajno.

Gde god da se osvrnemo, vidimo svet u bojama. Svako od nas oseća boje na svoj jedinstven način. Poznavanje psihologije ljudskog poimanja boja, međusobne skladnosti različitih nijansi, prepoznavanje modnih trendova, sve to je za SM Color Team kao izvođača veoma značajno.

Boja je ličan, čulni doživljaj, kojeg u mozgu stvara svetlost prolaskom kroz oko. Iz tog proizlazi da je raspoznavanje boje zahtevan proces u kojem učestvuju svetlost, objekat, oko i mozak. Fizikalno ga opisujemo kao elektromagnetno zračenje različitih frekvencija i talasnih dužina. 

Ljudi su uvereni, da boje naših domova izražavaju našu ličnost i naš ukus, iako nas često preveliki izbor nijansi boja može omesti čak i uplašiti. Činjenica je da je boja najprilagodljiviji element u oblikovanju i estetici našeg doma. Prilagodljivost joj omogućuje izbor iz hiljadu nijansi, zato je obično poslednja na redu prilikom opremanja prostora, jer osigurava jednostavno povezivanje i prilagođavanje svih elemenata u prostoru (zavese, nameštaj itd.)  

Pre odluke o izboru boje trebamo sebi odgovoriti na sledeća pitanja: 

 • Koja je namena prostora, koji ćemo bojiti?
 • Ko će boraviti u prostoru?
 • Kakva je prirodna svetlost u prostoru?
 • Kako će prostor biti opremljen (nameštaj, stil, detalji..)?
 • Koje su boje prisutne u susednim prostorijama?
 • Kakva osećanja i raspoloženja prostor treba da podstiče?

Sa odgovorima na gornja pitanja možemo stvoriti zaključak, da je boja najsnažniji pojedinačni dizajnerski elemenat sa kojim raspolažemo.

Boje možemo dovesti u naš život na više načina. Zato je svakako dobro znati kako ljudsko oko doživljava boje. U nastavku ćemo ukratko objasniti osnovne teorije boja, sa kojima ćemo kasnije lakše doneti odluke.

U osnovi razlikujemo četiri primarne ili osnovne boje. To su crvena, plava, zelena i žuta, koje su prikazane u krugu spektra. Mešanjem primarnih boja dobijamo sekundarne boje: ljubičastu, tirkiznu, narandžastu i svetlo zelenu.

Kretanjem po krugu spektra razlikujemo 3 različite harmonije:
Jednotonske harmonije su one, kod kojih varijante jedne boje postižemo sa različitim intenzitetom (tamno, svetlo). Ako takvu harmoniju upotrebimo na celom prostoru, može postati umarajuća, prazna i nezanimljiva. 

Vezane harmonije su one kod kojih koristimo boje, koje se u prirodnom krugu spektra nalaze jedna do druge. Primer su žuta, narandžasta, crvena (spektar toplih boja), zelena, zeleno plava, plava (spektar hladnih boja).

Kontrastne harmonije su one kod kojih se kombinuju kontrastne boje odnosno one koje se u krugu spektra nalaze jedna nasuprot druge. To su npr. crvena i zelena, žuto zelena i ljubičasta, ljubičasta i žuta, narandžasta i plava. 

Teoretsko znanje o bojama može nam biti od velike koristi, ali ipak je najvažniji faktor odluka pojedinca i njegove porodice, koja će živeti sa bojama u prostoru.

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin
SM Color Team  © 2014. Sva prava su zadržana.