^Vrati se na vrh stranice

 • 1 Dekorativni Radovi...
  Zahvaljujući savremenim tehnikama i bogatim izborom materijala granice vaših želja ne postoje. Vaše je samo da pustite mašti na volju, a ostalo je na nama. Radimo prema vašim sopstvenim željama ili projektu arhitekte.
 • 2 Krečenje Stana...
  Kada je u pitanju krečenje stana, kuće ili poslovnog prostora, ideje su bezbrojne jer je pred vama beskonačni prostor za poigravanjem sa mnošto različitih boja i kombinacija. Svaka prostorija u kući, stanu ili poslovnom objektu nosi posebnu energiju, što utice na raspoloženje vaših ukućana, zaposlenih ili kilijenta.
 • 3 Molerski Radovi...
  Molerski radovi su izuzetno važan segment celokupne prezentacije i izgleda prostora jer izbor boja i tehnika u mnogome definiše i upotpunjuje prostor. Moguće je naglasti određene delove sobe dok sa druge strane veštim tehnikama je moguće i pokriti i zamaskirati neke nedostatke prostorije.Tek kvalitetno urađenim molersko farbarskim radovima možete da kažete da ste završili građevinski deo izgradnje i opremanja prostora. Bilo da želite akrilne boje, poludisperzije ili disperzije, špatulate i posebne tehnike, postavljanje tapeta ili bilo kojih drugih obloga mi u SM Color Team-u možemo da vam izađemo u susret i pomognemo u realizaciji projekta.
 • 4 Fasade...
  Fаsаdni izolаcioni sistem je jedаn od nаjvаžnijih elemenаtа svаkog domа, jer štiti od kiše, vetrа, hlаdnoće, toplote i drugih uticаje okoline. Takođe izgled fasade dаje željeni estetski izgled objektu. Gubici kroz fаsаdne površine prosečne porodične kuće iznose i do 30% od ukupne toplotne energije, dok je taj procenat znatno veći u stambenim i poslovnim zgradama. Direktno, jednostruko ulaganje u postavljanje izolacije i fasade na vaš objekat veoma se brzo isplaćuje kroz uštedu na energentima već kroz nekoliko godina.
 • 5 Spušteni Plafoni...
  Jedna od osnovnih predosti koje dobijate korišćenjem gips karton ploča prilikom završnih građevisnskih radova i konačnog uređenja enterijera jeste veliki broj mogućnosti i opcija koje imate na raspolaganju u odabiru konačnog rešenja za vaš prostor. Po svojim karakteristikama gips ploče se lako obrađuju, male su mase po kvadratu i nisu statičko opterećenje za objekat a prilikom njihovog postavljanja brzo se pokriva velika površina što sve zajedno čini ove ploče idealnim za korišćenje u izradi plafonskih sistema i konstrukcija. Posebnu primenu spušteni plafoni imaju u podizanju estetike prostorije.

NCS sistem boja i njegova istorija

Prirodni sistem boja

Svoje okruženje vidimo u bojama. Naš vid nam omogućava identifikovanje, razlikovanje i ocenjivanje kvaliteta posmatranih predmeta. Boja nas obaveštava i oduševljava, određuje kuda idemo i gde ćemo da sednemo; dozvoljava nam da pokažemo svoja osećanja i našu individualnost.
Za određivanje boje prvo je potrebno opisati šta zapravo vidimo.

Svako normalnog vida može da razlikuje 10 miliona nijansi, koje je praktično nemoguće razvrstati bez odgovarajućeg sistema boja. Sistem boja trebao bi biti izgrađen na osnovu teorije o ljudskom razlikovanju boja, nezavisno od jezičkih i kulturnih razlika, kako bi bio upotrebljiv u međunarodnim okvirima.
NCS – Natural Color System®© je logički sistem boja, zasnovan na principu ljudske percepcije boja. 

1611. godine naučnik A.S. Forsius, objavio je osnove sistema NCS u svojoj knjizi „Physica“:..među bojama postoje dve osnovne boje, bela i crna... četiri međuboje, crvena, plava, zelena, žuta – i siva od bele prema crnoj – čiji intezitet raste u stepenima... menjajući se od bele do crne...“ 

1920. godine započelo je međunarodno poznato švedsko istraživanje boja, koje je završeno razvojem NCS sistema boja. Osnove su bile preuzete iz knjige „Das natürliche System der Farbempfindungen“ nemačkog fizičara Ewalda Heringa, objavljene 1874. godine.

Glavni cilj tog istraživanja bio je razvoj sistema boja, utemeljenog na principu ljudskog razlikovanja i doživljavanja boja. Istraživačke metode obuhvatale su i grupe ljudi, koje su posmatrale boje u standardnim uslovima, pa ih  razvrstavali po sličnosti na šest osnovnih boja. Izvršeno je bilo približno milion ocena svih nijansi, a za konačni atlas boja dodatnih 50.000 ocena grupe od 30 ljudi.

Rezultati ocenjivanja su bili kompjuterski vrednovani. Izvršeno je  i upoređivanje ljudskih, „subjektivnih“ ocena nijansi i vrednosti izmerenih „objektivnim“ instrumentima za merenje boja. Istraživanje je pokazalo, da ljudi s normalnim vidom doživljavaju i razvrstavaju boje na potpuno isti način. Uzorci boja sadrže 1950 originalnih NCS uzoraka boja, koji su raspoređeni u posebne atlase i smeštanjem u prostor stvaraju NCS telo boja.

 

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin
SM Color Team  © 2014. Sva prava su zadržana.