^Vrati se na vrh stranice

 • 1 Dekorativni Radovi...
  Zahvaljujući savremenim tehnikama i bogatim izborom materijala granice vaših želja ne postoje. Vaše je samo da pustite mašti na volju, a ostalo je na nama. Radimo prema vašim sopstvenim željama ili projektu arhitekte.
 • 2 Krečenje Stana...
  Kada je u pitanju krečenje stana, kuće ili poslovnog prostora, ideje su bezbrojne jer je pred vama beskonačni prostor za poigravanjem sa mnošto različitih boja i kombinacija. Svaka prostorija u kući, stanu ili poslovnom objektu nosi posebnu energiju, što utice na raspoloženje vaših ukućana, zaposlenih ili kilijenta.
 • 3 Molerski Radovi...
  Molerski radovi su izuzetno važan segment celokupne prezentacije i izgleda prostora jer izbor boja i tehnika u mnogome definiše i upotpunjuje prostor. Moguće je naglasti određene delove sobe dok sa druge strane veštim tehnikama je moguće i pokriti i zamaskirati neke nedostatke prostorije.Tek kvalitetno urađenim molersko farbarskim radovima možete da kažete da ste završili građevinski deo izgradnje i opremanja prostora. Bilo da želite akrilne boje, poludisperzije ili disperzije, špatulate i posebne tehnike, postavljanje tapeta ili bilo kojih drugih obloga mi u SM Color Team-u možemo da vam izađemo u susret i pomognemo u realizaciji projekta.
 • 4 Fasade...
  Fаsаdni izolаcioni sistem je jedаn od nаjvаžnijih elemenаtа svаkog domа, jer štiti od kiše, vetrа, hlаdnoće, toplote i drugih uticаje okoline. Takođe izgled fasade dаje željeni estetski izgled objektu. Gubici kroz fаsаdne površine prosečne porodične kuće iznose i do 30% od ukupne toplotne energije, dok je taj procenat znatno veći u stambenim i poslovnim zgradama. Direktno, jednostruko ulaganje u postavljanje izolacije i fasade na vaš objekat veoma se brzo isplaćuje kroz uštedu na energentima već kroz nekoliko godina.
 • 5 Spušteni Plafoni...
  Jedna od osnovnih predosti koje dobijate korišćenjem gips karton ploča prilikom završnih građevisnskih radova i konačnog uređenja enterijera jeste veliki broj mogućnosti i opcija koje imate na raspolaganju u odabiru konačnog rešenja za vaš prostor. Po svojim karakteristikama gips ploče se lako obrađuju, male su mase po kvadratu i nisu statičko opterećenje za objekat a prilikom njihovog postavljanja brzo se pokriva velika površina što sve zajedno čini ove ploče idealnim za korišćenje u izradi plafonskih sistema i konstrukcija. Posebnu primenu spušteni plafoni imaju u podizanju estetike prostorije.

Psihologija boja i boje u prostoru

Psihologija boja i boje u prostoru

Boje imaju prilikom opremanja važnu ulogu s obzirom da utiču na sticanje prvog utiska o predmetu ili prostoru, koji posmatramo. Pomoću njih može da se popravi oblik i nedostatci prostora, a može i da se postigne osećaj svežine ili toplote, lakoće i težine.
 
Značenje svetlosti 
 
U svakom osvetljenom prostoru, okružuju nas predmeti i materijali različitih boja, koje bez svetlosti ne bi videli. Iz istog razloga efekat obojenosti prostora zavisi od različitih izvora svetlosti. Obično je teško promeniti arhitektonske detalje i prostorije, ali promišljenom upotrebom boja i svetlosti možemo osvetliti sva tamna područja u stanu. Prilikom planiranja kombinacije boja svake pojedinačne prostorije uvek moramo uzeti u  obzir prirodnu i veštačku svetlost u samom prostoru.

Optički efekti boje u prostoru

Bojom možemo dočarati posebnu atmosferu i  njome istaknuti ili prikriti stvarnu veličinu prostorije. Izbor toplih boja naizgled smanjuje stvarnu veličinu prostorije i zbližava elemente u njoj, dok hladne boje naizgled povećavaju prostoriju i udaljuju elemente. 

Zato u SM Color Teamu savetujemo:

Malu, tamnu prostoriju možemo optički povećati hladnim svetlijim bojama (posebno svetloplavom) i belim plafonom, koji daje utisak prostornosti i prozračnosti. Za razliku od toga, veće prostorije možemo optički smanjiti i učiniti personalizovanijim, ukoliko zidove prebojimo toplijim, tamnijim ili različitim bojama, sa velikim šarama ili kombinacijom različitih materijala.

Dugačku prostoriju možemo naizgled skratiti bojenjem najudaljenijeg zida u tamnijoj boji ili bojenjem u toplijoj nijansi, koja ga optički približava. Za razliku od toga, kratku prostoriju optički produžavamo ako  zid prebojimo svetlom bojom ili na njega stavimo ogledalo.

Visok plafon deluje niži u svetloj toploj boji, a efekat  je još veći, ako je prebojen tamnom i toplom bojom.

Psihološka snaga boja

Boje imaju snagu, jer utiču na naše raspoloženje. Prilikom toga lični odnos svakog pojedinca prema bojama zavisi od brojnih faktora, kao što su  karakter, starost, pol, raspoloženje, moda... Svako od nas ima svoj spektar omiljenih boja, koje odražavaju našu ličnost i utiču na raspoloženje. Doživljavanje boja  zavisi od naše sklonosti ka pojedinim nijansama, vrsti ili intenzivnosti svetlosti (dnevna ili veštačka svetlost, intenzivnost svetlosti), biološkog ritma (boje ujutro doživljavamo drugačije nego uveče), ...

Za sastavljanje kombinacija boja u prostoru, dobro je poznavati neke od osnovnih karakteristika JUB-ovih boja:

Žuta boja predstavlja kreativnost i zrači vedrinom i svetlošću, zbog čega žutu boju povezujemo sa mladošću, zaigranošću i znatiželjom.

Zelena boja je boja strpljivosti. Predstavlja prirodu, sreću, sigurnost i  ravnotežu. Izabrane zelene nijanse mogu nas u istom trenutku umiriti ili oživeti.
 
Plava zrači mudrošću i razvojem. Povezuje nebo i vodu i vodi nas u razmišljanje, slobodu i dubinu. Poznata nam je i u ulozi autoriteta, čistoće i  zaštite.

Narandžasta  podstiče stvaralaštvo, a ujedno zrači udobnošću, ukusom, aktivnošću, komunikacijom i inspiracijom.

Ljubičasta je boja inteligencije i osećanja. Izražava osećanje raskošnosti, prestiža, ženstvenosti i ujedno nežnosti.

Crvena boja deluje strastveno, smelo i  ujedno opasno. Označava energiju, vitalnost, brzinu, dinamiku i ljubav prema životu.

Ružičasta deluje kao boja zabavnosti, zaigranosti, pozitivnosti, nežnosti i ženstvenosti.

Zlatna i srebrna izražavaju hladnoću i dragocenost i  zbog toga predstavljaju prestiž.

Prilikom izbora boja u vašoj prostoriji pokušajte kombinovati boje tako da najbolje izražavaju vaš karakter, jer na taj način stvarate okruženje u kojem ćete se prijatno osećati.

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin
SM Color Team  © 2014. Sva prava su zadržana.